• Home
 • Wat is een call to action?

Wat is een call to action?

Een CTA is een krachtige marketingtechniek die jouw doelgroep aanmoedigt tot een specifieke actie. In deze blog leg ik op een leuke en begrijpelijke manier uit wat een CTA is en waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf. Dus leun achterover en ontdek hoe een goede call to action kan bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.

Wat is een call to action?

Als je wel eens op het internet surft, ben je vast bekend met de term "call to action". Misschien heb je het zelfs al eens gebruikt in een tekst, of ben je juist op zoek naar meer informatie over wat het precies is en hoe je het effectief kunt inzetten. In deze blog leg ik je alles uit over de call to action, zodat jij straks ook succesvolle teksten kunt schrijven die aanzetten tot actie.

Wat is een call to action?

Een call to action (CTA) is een oproep tot actie in een tekst of op een website. Het is eigenlijk een uitnodiging aan de lezer om iets te doen, bijvoorbeeld een product kopen, een formulier invullen of zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Een goede call to action is duidelijk, overtuigend en stimuleert de lezer om direct actie te ondernemen.

Waarom is een call to action belangrijk?

Een tekst zonder call to action kan lezers achterlaten zonder duidelijk idee van wat ze nu moeten doen. Als je een product of dienst aanbiedt, wil je natuurlijk wel dat mensen ook daadwerkelijk tot aankoop overgaan. Door een sterke call to action toe te voegen, verhoog je de kans dat mensen daadwerkelijk actie ondernemen.

Hoe maak je een goede call to action?

Een goede call to action begint met een duidelijke boodschap. Het moet voor de lezer meteen duidelijk zijn wat je van hen verwacht. Gebruik dus een krachtige verwoording zoals "Bestel nu" of "Meld je aan". Daarnaast is het belangrijk om de call to action visueel op te laten vallen, bijvoorbeeld door het gebruik van knoppen of een andere kleur. Ook de positie van de call to action kan van invloed zijn op het succes ervan. Plaats het bijvoorbeeld op een strategische plek in de tekst, of maak er een pop-up van.

Vijf tips voor het schrijven van een effectieve call to action:

 1. Maak de tekst zo concreet mogelijk.
 2. Gebruik activerende werkwoorden zoals "bestel", "meld je aan" of "download".
 3. Houd het kort en krachtig.
 4. Maak de call to action visueel opvallend.
 5. Plaats de call to action op een strategische plek in de tekst.

Hoe moet je een call to action gebruiken?

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om te weten wat een CTA is en waarom het belangrijk is, maar ook hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw CTA effectief is:

 1. Plaats het op een strategische locatie: Zorg ervoor dat jouw CTA opvalt en gemakkelijk te vinden is. Plaats het bijvoorbeeld bovenaan de pagina of op een opvallende positie op de website.

 2. Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik kleur, tekst en afbeeldingen om de aandacht van de lezer te trekken.

 3. Gebruik actiegerichte taal: Gebruik woorden zoals "meld je aan", "koop nu" of "neem contact op" om de lezer aan te sporen tot actie.

 4. Zorg voor relevantie: Zorg ervoor dat jouw CTA relevant is voor de tekst of website waarop het zich bevindt.

 5. Test en optimaliseer: Test verschillende CTA's om te zien welke het beste werkt en optimaliseer deze voor betere resultaten.

Met deze tips kun je een effectieve CTA schrijven die lezers aanzet tot actie en conversies genereert.

Conclusie

Een call to action is dus een belangrijk onderdeel van een tekst of website. Het zorgt ervoor dat lezers weten wat er van hen verwacht wordt en verhoogt de kans dat ze daadwerkelijk actie ondernemen. Door te zorgen voor een duidelijke boodschap, een krachtige verwoording en een visueel opvallende presentatie, kun jij straks ook succesvolle call to actions schrijven. Succes!

Heb je nog vragen over CTA? Of ben je op zoek naar hulp bij het opzetten van een kennisbank? Neem gerust contact met ons op!

Inschrijven nieuwsbrief

Niet missen? Blijf op de hoogte via onze maandelijkse Drop of Orange nieuwsbrief.